Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen in U-vorm opgesteld rondom begraasd erf met oude boomgaard. Site omzoomd met meidoornhaag. In kern 18de-eeuwse site, aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) met losse bestanddelen. De huidige constellatie met centraal boerenhuis, links hiervan wagenschuur, rechts hiervan lange schuur gaat vermoedelijk minimaal terug op primitief kadasterplan (circa 1830, zie mutatieschets 1857, 'toestand voor', de hoeve wordt eigendom van J. Deman-Vanoutrive uit Brugge). Het huis en de wagenschuur zijn 18de-eeuws.

Ten noorden van het erf, in kern 18de-eeuws boerenhuis onder zadeldak (mechanische pannen). Witgeschilderde erfgevel boven gepekte plint. Smalle rechthoekige vensters onder strek, bewaard houtwerk van de wit- en groenbeschilderde luiken. In de geveltop van de rechter zijgevel, bewaard roodbeschilderd 19de-eeuws venster met kruisindeling en grote roedeverdeling, strek en deels omlijsting van gele baksteen. Rechts aansluitend, aangebouwd stalletje onder lessenaarsdak. Achtergevel met gewijzigde muuropeningen, opkamertraveeën. 19de-eeuwse waterpomp.
Interieur. Bewaarde samengestelde balkenlagen (beschilderd), moerbalken met uitgewerkte balksleutels en lelies. Grote schouwmond (bordenplank). Tevens ruimte met enkelvoudige balkenlagen. Kelder met tongewelf. Opgeklampte binnendeuren met bewaard hang- en sluitwerk. Dakspant samengestelde uit schaar- en nokgebintes, getelmerkt.
Achter het boerenhuis, bakhuis, oven afgebroken.

Ten oosten van het erf, lange roodbakstenen dwarsschuur met geïncorporeerde stalling, onder zadeldak (mechanische pannen). Naar verluidt heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog, doch met deels bewaarde 19de-eeuwse elementen. Getoogde en rechthoekige muuropeningen, schuifpoort.

Ten westen van het erf, vrijstaande 18de-eeuwse wagenschuur. Eiken ankerbalkconstructie met korbelen, stijl- en regelwerk met deels bewaarde beplanking, onder zadeldak (golfplaten ter vervanging van strobedekking, ook de gevelvelden - oorspronkelijk met wolfseinden aan beide zijden - zijn afgedekt met platen). Zolder: samengesteld dakspant van schaar- en nokgebinte, brede plankenvloer, laadluik met bewaard hang- en sluitwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Torhout, 1857/20, 1931/110.

Auteurs: Vanneste, Pol