Samenstel van burgerhuizen

Beschrijving

Beeldbepalend samenstel van burgerhuizen van 1925, teruggaand op oudere site aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1846). Achterin gelegen maalderij met representatieve gevel aan de Bassinstraat. In 1880 bouw van een magazijn; dit wordt in 1888 uitgebreid met een straatvleugel (volume huidige maalderij) in opdracht van Carolus Vanthuyne, zie kadastrale gegevens. Vanaf 1926 in het kadaster sprake van een stoommaalderij (bouwheer C. Luypaert-Verryck).
In 1925 worden de twee burgerhuizen gebouwd door Camiel Luypaert, dit naar ontwerp van architect Thierry Nolf (Torhout), zie bewaard bouwplan. Voortuintjes, afgezet met ijzeren hekwerk tussen dito zuiltjes. Bij nummer 4, rechts aansluitende lagere nieuwbouw van 1989-1990 ter vervanging van oud huis, met behoud van de voortuin met 19de-eeuws hekwerk boven roodbakstenen muur en tussen dito pijlers (ook tussen huis en maalderij).

Burgerhuizen (1925): rode baksteenbouw verlevendigd door sierankers, gebruik van arduin voor plint, druiplijsten en aanzet- en sluitstenen. Twee enkelhuizen onder gecombineerd zadel- en schilddak (blauwe mechanische pannen, verzorgde gootlijst op klossen). Linker twee traveeën oplopend in puntgevel met overkragende bedaking met windbord met opengewerkt beschilderd spantbeen op sierlijke korbelen. Korfbogige en rechthoekige muuropeningen, laatst genoemde verdiept in korfboogvelden, ingevuld met metselwerk in visgraatmotief. Bewaard beschilderd houtwerk, schuiframen en ramen met T-indeling (nummer 2 oorspronkelijk met kleine roedeverdeling in de bovenlichten, zie bouwplan). Verdiept geprofileerd portaal met beglaasde paneeldeur in houtimitatiebeschildering, hekwerk, bovenlicht in geëtst glas (nummer 2).
Achtergevel en haakse keuken onder lager dak in rode baksteenbouw, gebruik van gele baksteen voor strekken. Interieur (voornamelijk bewaard bij nummer 2). Bewaarde vloeren van gekleurde cementtegels. Keuken met lambrisering van geglazuurde tegels en marmeren schouwtje met invulling van de schouwmond met geglazuurde tegels. Bewaard binnenschrijnwerk in houtimitatiebeschildering, bewaard hang- en sluitwerk. Enfilade van salons, bewaarde tussendeuren met geslepen glas. Trap met ronde trappaal en gedraaide spijlen, deuren met geëtst glas onder de trap. Plafonds met lijstwerk en rozetten.

Maalderij (volume van 1888, bij het kadaster voor het eerst sprake van maalderij in 1926): rode verankerde baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldak (blauwe Vlaamse pannen). De gevel aan de Bassinstraat wordt gemarkeerd door halfblinde steekboognissen met arduinen onderdorpels (begane grond) en halve venstertjes en laadluik in geriemde omlijsting, dakkapel met laadluik onder zadeldak, bewaard katrolsysteem. Deels bewaard beschilderd houtwerk, poorten en laadvensters met naar oud model vernieuwd houtwerk. Ten oosten van de binnenplaats bevond zich tot voor enkele jaren een gebouwtje onder pannen zaagtanddaken waarin zich een elektrische motor bevond om de maalderij aan te drijven (het metalen aandrijfwiel is nog bewaard op de binnenplaats). Gekasseide binnenplaats met ten zuiden nutsgebouw uit het midden van de 20ste eeuw.
De uitrusting van de maalderij is deels bewaard. Op de begane grond, houten platform met twee koppel maalstenen, onder het platform bewaarde aandrijfwielen en –stangen. Bewaarde houten steenkisten, schuddebakken, galg en graanpijpen (toevoeging van graan gebeurde vanaf de verdieping); tevens andere maal- of pletmachines (mogelijk haverpletter). Op de eerste verdieping, graankuiser en bewaard luiwerk. In de linker zijgevel wijst een bouwnaad op een mogelijke ophoging van het gebouw.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207, Mutatieschetsen, Torhout, 1880/10, 1885/49, 1926/64.
  • Stadsarchief Torhout, Modern archief, nr. 1971.