Herenhuis met nutsgebouw

Beschrijving

In tuin gelegen riante woning met nutsgebouw, volgens het kadaster in 1905 gebouwd door Verleene-d'Aussy na samenvoeging van een aantal percelen. Sinds 1989 in het bezit van de instelling "Tordale". In functie van huidige bestemming van begeleid zelfstandig wonen, recente achterbouw in imiterende stijl. Tevens nieuwe toegangspijlers en aanleg van het parkje rondom de woning, bewaarde oorspronkelijke rode beuken en plataan.

Woning: gele baksteenbouw onder dubbele overkragende zadeldaken (nieuwe gegolfde pannen ter vervanging van de oorspronkelijke mechanische pannen, gebruik van kunstleien voor de torenbekroning, de luifel en het dakvenster), gebruik van arduin voor sierelementen en de plint in bekapte stenen. De gevel naar de straatzijde wordt gemarkeerd door het centraal, vooruitspringend torenvolume met portaal en torenspits (schilddak, ijzeren vorstkam met windwijzer) boven spitsboogfries, en de rechter travee oplopend in een puntgevel (windbord en beplankte geveltop overkragend op een gebogen spantbeen en op korbelen). Verdiept korfboogportaal met luifel als zadeldak met opengewerkt spantbeen met houten topstuk en op korbelen. Gekoppelde rondbogige en rechthoekige muuropeningen onder strek en kopse laag, verdiepte muur- en boogvelden. Vernieuwd houtwerk, met uitzondering van de bewaarde beglaasde vleugeldeur met houtimitatiebeschildering. Typerende beschildering van de spantbenen.

Interieur. In hoge mate aangepast door ombouw door het instituut. Bewaard lijstwerk plafond, marmeren schouw met haardtegeltjes, beglaasde deur.

Ten noordwesten, nutsgebouw met geïncorporeerde stalling en (koets)poort. Rode baksteenbouw met gebruik van gele baksteen voor de strekken van de muuropeningen. Overkragend zadeldak (blauw geglazuurde mechanische pannen) met windborden, twee dakkapellen onder zadeldak, houten beplanking van het gevelveld met duifgaten. Rondbogige muuropeningen en korfboogpoort. Bewaard witbeschilderd houtwerk met kruisindeling en grote roedeverdeling. Achteraan, opengewerkte aanbouw onder lessenaarsdak op vijf vierkante bakstenen pijlers; oventje met schouw.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Torhout, 1905/15.
  • HAELEWIJN R., Torhout in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1979, deel 2, prentkaart 32.