Arbeiderswoningen

Beschrijving

Arbeidershuizen uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, nu geïntegreerd in de zogenaamde rivierenwijk die gebouwd wordt vanaf 1977. Nummer 15 (het rechter pand) is volgens het kadaster gebouwd in 1929 door werkman I. Casier, nummer 17 in 1928 – doch is verbouwd in het midden van de 20ste eeuw -, nummer 19 in 1948 door werkman J. Declerck. Van nummers 15 en 17 (verbouwd) is het oorspronkelijk bouwplan bewaard in het stadsarchief. Nummer 15: diephuisje oplopend in klokgevel, rechts oorspronkelijk twee stalletjes en achterkeuken onder lessenaarsdak. Rode baksteenbouw boven gecementeerde plint, gebruik van gele baksteen voor banden en kopse lagen boven de strekkken van de muuropeningen. Vernieuwd houtwerk. Nummer 19: pand van 1948 met klokgevel in imitatie van nummer 15. Rechthoekige muuropeningen onder latei.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Torhout, 1928/17, 1929/26, 1948/38.
  • Stadsarchief Torhout, Modern archief, nr. 1968.