erfgoedobject

Hoeve met losstaande bestanddelen

bouwkundig element
ID
87455
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87455

Juridische gevolgen

Beschrijving

Meibosstraat nr. 2. Hoeve met losstaande bestanddelen als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (ca. 1830) met L-vormige opstelling van huis en schuur. In 1861 vergroting van de schuur en de bouw van een nutsgebouw met geïncorporeerde bakoven tegen het huis door Joannes Dieryckx, notaris te Torhout; rond het huis lag een boomgaard. In 1928 wordt het boerenhuis herbouwd.

Begraasd erf, meidoornhaag. Omliggende weiden.
Boerenhuis in parement van rode baksteen, met banden en strekken van gele baksteen; zadeldak (blauwe mechanische pannen). Korfbogige muuropeningen, vernieuwd houtwerk.
Ten westen van het erf, lange dwarsschuur onder zadeldak (rode pannen).
Ten zuidoosten van het boerenhuis, stalling, vermoedelijk met geïncorporeerd bakhuis; L-vormige plattegrond, gecombineerd schild- en zadeldak (rode mechanische pannen). Rode baksteenbouw boven gepekte plint. Getoogde muuropeningen in een omlijsting van gele baksteen. Deels bewaard houtwerk.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Torhout, 1861/150, 1928/33.


Bron     : Vanneste P. met medewerking van Moeykens S. & Callens T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Vanneste, Pol


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve met losstaande bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87455 (Geraadpleegd op )