is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losstaande bestanddelen
Deze vaststelling was geldig van tot
Hoeve met losse bestanddelen als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1830) met L-vormige opstelling van huis en schuur. In 1861 vergroting van de schuur en de bouw van een nutsgebouw met geïncorporeerde bakoven tegen het huis door Joannes Dieryckx, notaris te Torhout; rond het huis lag een boomgaard. In 1928 wordt het boerenhuis herbouwd.
Begraasd erf, meidoornhaag. Omliggende weiden.
Boerenhuis in parement van rode baksteen, met banden en strekken van gele baksteen; zadeldak (blauwe mechanische pannen). Korfbogige muuropeningen, vernieuwd houtwerk.
Ten westen van het erf, lange dwarsschuur onder zadeldak (rode pannen).
Ten zuidoosten van het boerenhuis, stalling, vermoedelijk met geïncorporeerd bakhuis; L-vormige plattegrond, gecombineerd schild- en zadeldak (rode mechanische pannen). Rode baksteenbouw boven gepekte plint. Getoogde muuropeningen in een omlijsting van gele baksteen. Deels bewaard houtwerk.
Bron: VANNESTE P. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)