Kerselarehof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Kerselarehof

Beschrijving

Hoeve zogenaamd "KERSELAREHOF" zie plaat met opschrift in kapel. Enkel het boerenhuis ten noorden van het erf is gaaf bewaard, voor het overige recente nutsgebouwen. Het huis heeft een 18de-eeuwse kern, zie jaartal 1788 in moerbalk woonkamer.
Site nog niet aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), wel op de Ph. Vander Maelenkaart (1846-1854), met losse bestanddelen L-vormig opgesteld.

Rode baksteenbouw onder verspringende zadeldaken (mechanische pannen), witgeschilderde erfgevel boven gepekte plint. Bewaarde waterpomp. Getoogde muuropeningen. Deels bewaard beschilderd houtwerk van onder meer luiken, rechts schuifraam met T-indeling en grote roedeverdeling. Rechts: geïncorporeerd bakhuis met bewaarde schouwmond. Achterzijde boerenhuis: bewaard bolkozijn als opkamervenster.

Interieur. Bewaarde samengestelde balkenroostering. Moerbalk in woonkamer met opschrift: "1788 M V K", naar verluidt verwijzend naar Maria Ver Kemper. Uitgewerkte balksleutels. Trapje naar opkamer in gesinterde baksteen.

Auteurs: Vanneste, Pol