Burgerhuis met winkel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis met winkel

Beschrijving

Bepleisterde lijstgevels, bewaard bouwplan van 1912 voor de "opbouwing van een huis" naar ontwerp van architect Thierry Nolf. Op deze plaats echter reeds ouder pand zie Atlas der Buurtwegen (1846). Aanduiding van winkelpui met twee deuren en rechts hiervan woongedeelte op het bouwplan. Gewijzigde begane grond met over de hele breedte recente winkeletalage. Pand van vijf bouwlagen en twee- en een halve bouwlaag onder zadeldak; oorspronkelijk hoger gabariet dan de aanpalende panden. Witbeschilderde en bepleisterde lijstgevel, rechthoekige muuropeningen in een geriemde omlijsting met druiplijst en sluitsteen, onder de gootlijst en de doorgetrokken onderdorpel van de halve verdieping sierlijk uitgewerkte consoles; spiegels. Uitkragende houten lijst op klossen als restant van oorspronkelijke winkelpui. Bewaard beschilderd houtwerk met T-indeling.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Torhout, 1835/22.
  • Stadsarchief Torhout, Modern archief, nr. 1963.