erfgoedobject

Burgerhuis met winkel

bouwkundig element
ID: 87467   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87467

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis met winkel
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Oostendestraat nrs. 8-8A. Bepleisterde lijstgevels, bewaard bouwplan van 1912 voor de "opbouwing van een huis" naar ontwerp van architect Thierry Nolf. Op deze plaats echter reeds ouder pand cf. Atlas der Buurtwegen (1846). Aanduiding van winkelpui met twee deuren en rechts hiervan woongedeelte op het bouwplan. Gewijzigde begane grond met over de hele breedte recente winkeletalage. Pand van vijf bouwlagen en twee- en een halve bouwlaag onder zadeldak; oorspronkelijk hoger gabariet dan de aanpalende panden. Witbeschilderde en bepleisterde lijstgevel, rechthoekige muuropeningen in een geriemde omlijsting met druiplijst en sluitsteen, onder de gootlijst en de doorgetrokken onderdorpel van de halve verdieping sierlijk uitgewerkte consoles; spiegels. Uitkragende houten lijst op klossen als restant van oorspronkelijke winkelpui. Bewaard beschilderd houtwerk met T-indeling.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Torhout, 1835/22.
STADSARCHIEF TORHOUT, Modern archief, nr. 1963.


Bron     : Vanneste P. met medewerking van Moeykens S. & Callens T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Vanneste, Pol


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis met winkel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87467 (Geraadpleegd op 11-07-2020)