Beeldbepalend hoekpand

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Beeldbepalend hoekpand

Beschrijving

Beeldbepalend hoekpand, herenhuizen, volgens het kadaster in 1850 gebouwd door koopman J. Bruynooghe, ter vervanging van een oudere bebouwing.

In 1935 vergroting (achterbouw) en opdeling in nummers 37 en 39. Twee + drie traveeën aan de Oostendestraat (nummers 39, 37) + vier traveeën aan de's Gravenwinkelstraat, en twee bouwlagen onder schilddak (vernieuwde Vlaamse pannen, kroonlijst recent bekleed in kunststof). Beschilderde en bepleisterde lijstgevel met schijnvoegen (verdieping) en imitatiebanden, het kleine verschil in detaillering wijst erop dat bepleistering mogelijk (her)aangebracht is bij de opdeling in twee panden. Ritmerende lijsten met consoles onder de doorgetrokken onderdorpels, en met diamantkoppen onder de kroonlijst. Rechthoekige muuropeningen in een geriemde omlijsting, bij nummer 37 met verzorgde sluitstenen. Bij nummer 37, deur in een geriemde omlijsting onder kroonlijst. Deels bewaard beschilderd houtwerk met T-indeling.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Torhout, 1850/21, 1935/90.

Auteurs: Vanneste, Pol