erfgoedobject

Geboortehuis van Karel de Gheldere

bouwkundig element
ID
87472
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87472

Juridische gevolgen

Beschrijving

Geboortehuis van Karel de Gheldere (Torhout, 1839-Koekelare, 1913, voor een levensschets zie onder Karel de Ghelderelaan), zie gedenkplaat. Als onderdeel van een groter pand als dusdanig reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1846). Volgens het kadaster mutatie in 1879 door herbergier Jan Demol: vergroting van het woonhuis en bouw van een serre. Het pand komt rechts vrij te staan bij de aanleg van de Karel de Ghelderelaan in 1958-1962 (mogelijk ook gedeeltelijke afbraak zie vernieuwde rechter zijgevel). Burgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), verbouwde begane grond. Beschilderde en gecementeerde lijstgevel, aflijning door middel van gootlijst op klossen. Blijkens de geometrische versiering dateert de cementering vermoedelijk uit het eerste kwart van de 20ste eeuw: brede schijnvoegen, gegroefde banden en dito zich herhalende versieringen, rechthoekige muuropeningen onder gebogen druiplijsten, in het veld onder de druiplijst vrouwenhoofdjes met loof en bloemen. Rechthoekige muuropeningen, vernieuwd houtwerk in kunststof.

Arduinen gedenksteen voor Karel de Gheldere, letters tegen vergulde achtergrond: "HIER WERD GEBOREN 18-8-1839 DOKTER KAREL DE GHELDERE DE DICHTER VAN TE LANDE".

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Torhout, 1879/36.
  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 126.

Bron: VANNESTE P. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Geboortehuis van Karel de Gheldere [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87472 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.