Boerenburgerhuis van 1935

Beschrijving

Pand van 1935 naar ontwerp van architect Willem Nolf (Torhout); voortuintje met laag muurtje. Volgens het kadaster in 1935 gebouwd door landbouwer H.J. Vanmaele. Naar verluidt fenomeen van de zogenaamde "stalmelkerij", een klein veebedrijf gericht op verkoop van producten in het (ver)stedelijk(t) gebied, zie de lange uitbouw van haakse stallingen aan de achterzijde (kadasterplan 1935, rechts oorspronkelijk erfoprit). Geelbakstenen interbellumwoning van twee bouwlagen onder pannen zadeldak, gebruik van beton voor de lateien. Markerende elementen zijn de verdiepte deur onder breed balkvormig bovenlicht, driezijdige bowwindow en op de verdieping overhoekse erkers. Deels bewaard houtwerk, erkers vernieuwd naar oud model.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Torhout, 1935/13.
  • Stadsarchief Torhout, Modern archief, nr. 1985.