erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
87493
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87493
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoevetje met losse bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen), in kern daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw, zie huis en schuur reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1846). Volgens het kadaster mutaties in 1861, en in 1869 wanneer het huis wordt opgedeeld als tweewoonst (Petrus en Barbara Demeulemeester, landbouwers te Torhout). Begraasd erf met Lourdesgrotje, deels omgeven door groenscherm van beuken, es en knotbomen. Ten noorden van het erf, boerenhuis met twee woningen, klimmend dakvenster uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Rechthoekige muuropeningen onder beschilderde strekken, vernieuwd houtwerk. Ten westen van het erf, dwarsschuurtje met geïncorporeerde stalling. Het verschillend baksteengebruik en het restant van beplanking boven de poort wijst op een oorspronkelijke constructie deels in beplankt stijl- en regelwerk. Rechthoekige en getoogde muuropeningen met bewaard beschilderd houtwerk, onder meer poort met klinket. Bewaarde water- en aalpomp. Ten noordoosten van het huis, stalletje onder mank zadeldak, volgens het kadaster van 1861. Ten zuidoosten van het erf, stalletje uit het einde van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw, beglaasd mijterboognisje voor heiligenbeeldje in de rechter zijgevel.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Torhout, 1861/105, 1869/21.

Bron: VANNESTE P. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87493 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Torhout

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.