Boerenhuis

Beschrijving

Boerenhuis van zes traveeën met linker opkamer en rechter gedeelte van twee bouwlagen onder steil zadeldak (nok parallel met straat, mechanische pannen), daterend uit de 17de - 18de eeuw. Witgeschilderde en verankerde straatgevel op uitspringende, gedeeltelijk verhoogde en gecementeerde plint. Zandstenen hoekblokken. Aangepaste voorgevel (19de en 20ste eeuw?): rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels in de opkamer, met arduinen onder- en bovendorpels en sponning op benedenverdieping en eenvoudige rechthoekige vensters in bovenverdieping (rechts). Smalle steekboogdeur (sponning). Beter behouden witgeschilderde achtergevel van vier traveeën met hoge traditionele uitspringende plint (één laag zandstenen), zandstenen hoekblokken, houten muuranker (links boven). In linker travee: twee zandstenen kruiskozijnen boven elkaar, op benedenverdieping met bakstenen rollaag en ontlastingsboog. Twee vernieuwde rechter benedenvensters met arduinen lekdrempels. Klein dichtgemetst rechthoekig venster met zandstenen onder- en bovendorpel boven de deurtravee. Rechthoekige vlakke deuromlijsting van zandsteen met kwarthol beloop onder ontlastingsboog.

Rechter zijgevel deels op sokkel met zandstenen afschuining, rechthoekige zolderluiken en bijna volledig gedicht rondboogvenstertje met druiplijst. Rechts, aanleunende bijbouw met muurvlechtingen onder lessenaarsdak. Zijgevels met aandaken, muurvlechtingen en schouderstukken.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle