Hoeve 't Wal

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Wal

Voorheen omwalde en door bomen omgeven hoeve uit de eerste helft van de 18de eeuw.

Heden witbeschilderd alleenstaand boerenburgerhuis (ten zuiden). Dubbelhuis van één bouwlaag en oorspronkelijk vijf traveeën (heden drie), onder zadeldak (nok parallel met straat, Vlaamse pannen). Aangepaste voorgevel met behouden zwartgevoegde traditionele zandstenen rondboog, deur met sluitsteen en imposten, onder een gestrekt druiplijstje van gesinterde baksteen en oculus met zandstenen sluitstenen en gebogen druiplijstje. Recent mansardevenster, breukstenen plint en gaanpad; verbrede vensters en vernieuwd dak. Achtergevel met gebogen zadeldak op houten daklijstbalkjes. Gecementeerde plint. Rondboogdeur in vlakke gecementeerde lijst. Verbrede vensters. Aandaken met muurvlechtingen. Twee rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels in linker zijgevel. Links, haakse aanbouw.

Sterk verbouwde voormalige dwarsschuur of stal ten noorden. Heden in vijf woongelegenheden verdeeld (nummers 46, 48, 50, 52, 54). Bakstenen gebouw van tien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel met straat, Vlaamse pannen). Verankerde voorgevel met gecementeerde plint en nieuwe gevelordonnantie (steekboogvormige muuropeningen). Dichtgemetselde schuurpoort met rondbogige ontlastingsboog in middentravee. Rechter zijgevel met zandstenen hoekstenen beneden. Linker zijgevel met aandak en muurvlechtingen.

Ertegenover: latere en lagere stallingen onder zadeldak (Vlaamse pannen).

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle