Parochiekerk Sint-Henricus

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kerk Sint-Henricus

Beschrijving

Kerk Sint-Henricus. Parochiekerk gebouwd in 1939 naar ontwerp van architect Willem Nolf (Torhout). Ze wordt in de loop van de Tweede Wereldoorlog in gebruik genomen. Groenaanleg, bas-reliëf Sint-Christoffel en Lourdesgrot rond de kerk .

Zaalkerk op rechthoekige plattegrond, ten noorden voorgeplaatst portaal en toren. Geelbakstenen volume onder steil zadeldak (leien). Smallere koortraveeën afgesloten door veelzijdige apsis. Ten zuidwesten, bij het schip en koor aansluitende imposante sacristie. Gesloten torenvolume met haaks op elkaar gestelde steunberen.

Klokkenverdieping met rechthoekige galmgaten, borstwering, stompe spits met windhaan.
Rondboogportaal in een geriemde omlijsting. Puntgevel op het noorden afgewerkt met aandak en vlechtingen, kruisbekroning, gekoppelde rondboogvensters (glas in lood). De traveeën van het schip en het koor zijn geritmeerd door versmallende steunberen, gekoppelde rondboogvensters.
Interieur: bepleisterde en witgeschilderde zaalkerk met ritmerende gordelbogen. Orgel van Loncke Orgelbouw (Kortemark-Zarren) van 1981.

• Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed, Documentatiecentrum, Kaarten en plattegronden K.C.M.L..
  • FAUCONNIER A., ROOSE P., Het Historisch Orgel in Vlaanderen, Deel IV a Provincie West-Vlaanderen (Arrondissementen Brugge en Oostende), Brussel, Bestuur voor Monumenten & Landschappen, 1986, p. 409.
  • MESTDAGH M., De kerken van Sint-Pietersbanden, Sint-Henricus, Don Bosco, Sint-Jozef Wijnendale, de Goede Herder en Maria Assumpta in Torhout, in Kerken in West-Vlaanderen, deel 1, decanaten Izegem-Lichtervelde-Roeselare-Staden-Tielt-Torhout, Roeselare, 1991-1992, p. 138-139.
  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 201.

Auteurs: Vanneste, Pol