Vrijstaande villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vrijstaande villa

Beschrijving

Vrijstaande villa, volgens het kadaster in 1926 gebouwd. Omringende tuin, voortuin met ijzeren hekwerk tussen bakstenen postamenten, pad in 'dijktegels'. Rechts van het huis, garage uit dezelfde periode. Volgens mededeling van de eigenaars zou het pand na de Eerste Wereldoorlog gebouwd zijn door Amerikaans kolonel, als imitatie van de Amerikaanse huizenbouw.

Geelbakstenen volume van twee bouwlagen onder zadeldak (blauwe mechanische pannen), overkragend (windbord, topstuk) op korbelen, verzorgde gootlijst op klossen. Zelfde verzorgde bedaking voor garage. Portaalloggia bereikbaar via enkele arduinen tredes met postamenten onder plat dak (dito gootlijst), bekronende vazen, houten balkonleuning. Toegang geflankeerd door twee sfinxen, latere toevoegingen vanuit een kasteel. Rechthoekige muuropeningen onder strek van felrode baksteen. Bewaard witgeschilderd houtwerk: schuiframen, gelede roedeverdeling in de bovenlichten. Beglaasde paneeldeur met ijzeren hekwerk. Tevens bewaarde garagepoort.

Interieur. Traphall met verzorgde houten bordestrap met uitgewerkte trappalen, vleugeldeur met geslepen glas naar de woonvertrekken. Kooflijsten en plafondrozetten, 'Amerikaanse stopcontacten', zie Amerikaanse bouwheer, marmeren schouwtje, invulling van de schouwmond met geglazuurde haardtegels met florale motieven.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207, Mutatieschetsen, Torhout, 1923/33 (bouwland), 1926/78.

Auteurs: Vanneste, Pol