Parochiekerk Maria Assumpta

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kerk Maria Assumpta

Kerk Maria Assumpta van 1958 naar ontwerp van architect Willem Nolf (Torhout).

Eenvoudige zaalkerk met aansluitend parochiaal centrum zogenaamd "Rozendale". Witgeschilderde baksteenbouw onder laag zadeldak met leien dakruiter met windhaan. In de straatgevel, keramische bas-reliëfs met voorstelling van heiligen, groot Christusmonogram.
Interieur: non-figuratieve brandglasramen naar ontwerp van glazenier Michiel Martens (Sint-Andries, Brugge). Herbouwd Hooghuysorgel, oorspronkelijk van 1860-1870 en afkomstig uit de Brugse Congregatiekapel van de H. Germana (1987).

• MESTDAGH M., De kerken van Sint-Pietersbanden, Sint-Henricus, Don Bosco, Sint-Jozef Wijnendale, de Goede Herder en Maria Assumpta in Torhout, in Kerken in West-Vlaanderen, deel 1, decanaten Izegem-Lichtervelde-Roeselare-Staden-Tielt-Torhout, Roeselare, 1991-1992, p. 144-145.
  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 190.

Auteurs: Vanneste, Pol