Beschrijving

(Links nummer 134, rechts nummer 136). Hoeve gebouwd in de periode 1853-1857, zie jaartallen in gele baksteen. Omliggende weiden afgesloten met vermoedelijk oude haag van beuk of haagbeuk. Bewaarde betonnen hekstijlen bij de erftoegangen. Op het erf, okkernootbomen.

Gaat terug op een modelhoeve gebouwd door de Torhoutse notaris Joannes Franciscus Dieryckx, dit ter vervanging van een oudere hoeve. Op de mutatieschets van 1856 is de huidige schuur reeds aangeduid (jaartallen "1853" en "1855" respectievelijk in de linker en rechter zijgevel). Op de mutatieschets van 1859 is ook het huidige boerenhuis en de achterliggende stalling reeds herbouwd (jaartallen "1857" en "1856" respectievelijk in de linker en rechter zijgevel). Oorspronkelijk één hoeve, naar verluidt in de jaren 1930 opgedeeld in twee hoeves, waarbij het in het huis geïncorporeerde rechter stalgedeelte wordt omgebouwd tot huis (nummer 136).

Parallelle volumes van boerenhuizen en dwarsschuren onder zadeldaken (huis: blauwe Vlaamse pannen, geknikte dakoverstek; schuur: afwisseling van blauw en rood, oorspronkelijk blauw, naar verluidt in oorsprong strodak). Verankerde rode baksteenbouw met gebruik van gele baksteen voor de hoekkettingen, de vensteromlijstingen en de jaartallen. Rondboognissen in de gevelvelden.

Ten noorden van de erven, boerenhuizen van anderhalve bouwlaag. Bij nummer 134, witgeschilderde erfgevel boven gepekte plint. Op de begane grond oorspronkelijk getoogde muuropeningen (deels gewijzigd), rechts dichtgemetselde rondboogpoort. In de halve bouwlaag, rondboogvensters met bewaard beschilderd houtwerk met T-indeling. Nummer 136: geschilderde gecementeerde erfgevel vermoedelijk uit de jaren 1930 bij opdeling van het huis. Gegroefde en gekartelde siermotieven. Rechthoekige muuropeningen onder imitatielatei. Bewaard beschilderd houtwerk. Links bewaard stalgedeelte. Achter het boerenhuis, klein losstaand volume uit eerste kwart 20ste eeuw, zadeldak (Vlaamse pannen).

Ten zuiden van het erf, imposante dwarsschuur met aansluitende delen onder lessenaardsak. Schuurpoort onder verhoogde dakoverstek. Bewaard beschilderd houtwerk onder meer van laadluik.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Torhout, 1856/13, 1859/19.

Auteurs: Vanneste, Pol