erfgoedobject

School van 1867

bouwkundig element
ID
87556
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87556

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed School van 1867
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige school van 1867, zie jaaraanduiding in de linker zijgevel. Vormt de eerste school van het latere gehucht Wijnendale, op het toenmalige gehucht "Geuzenbos". Het schooltje wordt gebouwd onder impuls van de pastoor van Ichtegem. De speldenwerkklas en de leerschool krijgen een officiële erkenning in 1892. Circa 1912-1913 worden nieuwe klassen gebouwd aan de Kloosterstraat, het gebouw in de Schoolstraat wordt nog gedurende een periode gebruikt als jongensschool.

Op vandaag worden de klassen gebruikt als schuur, zie schuifpoort. Het gebouw rechts met nieuw parement uit de jaren 1950 gaat mogelijk terug op een klooster. Baksteenbouw onder zadeldak (blauw geglazuurde Vlaamse pannen). Straatgevel met dichtgemetselde rechthoekige muuropeningen onder strek, beglaasd nisje in een omlijsting van helrode baksteen, Lourdesgrotje. De later ingebrachte luiken hebben mogelijk een functie in kader van landbouwuitbating. Linker zijgevel: dichtgemetselde muuropeningen, jaartal "1867" in felrode baksteen.

  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 221-222.

Bron: VANNESTE P. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: School van 1867 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87556 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.