is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
Deze vaststelling was geldig van tot
Achterin gelegen hoeve op zijstuk van de Slarinweg. Losstaande bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (mechanische pannen). Voorliggende weide met boomgaard.
Bewaarde mutatieschets van 1861: vereniging van aantal kleinere percelen met bebouwing tot één perceel met hoeve met vier losse bestanddelen (vergroting van bestaande boerenhuis). Dit gebeurt door Bruynooghe-Dekeyser Joannes, landbouwer te Torhout. In 1905 worden de nutsgebouwen ten oosten opnieuw afgescheiden (een tweede hoeve met nieuw woonhuis ontstaat). Bij nummer 5 wordt de huidige schuur gebouwd. In 1909 wordt het kleine ovenhuisje aansluitend bij het huis afgebroken en wordt er achter het huis een bakhuis gebouwd.
Ten noorden van het erf, boerenhuis met 19de-eeuwse kern, grotendeels reeds aangeduid op de schets van 1861. Witgeschilderde baksteenbouw boven gepekte plint, met rechts kleine opkamer. Deels bewaard houtwerk met T-indeling en luiken. Achter het boerenhuis, bakhuis (1909) met aansluitend lager ovenhuisje.
Ten westen van het erf, dwarsschuur van 1905 met geïncorporeerde stalling en wagenhuis. Getoogde en rechthoekige muuropeningen. In de linker zijgevel, rondbogig laadluik.
Bron: VANNESTE P. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)