erfgoedobject

Woonhuis met bakhuis en ovenhuisje

bouwkundig element
ID
87563
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87563

Juridische gevolgen

Beschrijving

Sparappelstraat nr. 51. Woonhuis met links aansluitend bakhuis met lager ovenhuisje. De site met achtergelegen vernieuwde nutsgebouwen gaat terug op "Den sparappel Cabaret" die volgens het kadaster in 1837 gebouwd wordt. Het tweeledige bakhuis is dan nog vrijstaand, het huis is iets dieperin gebouwd, het wordt vermoedelijk in de loop van de tweede helft van de 19de eeuw uitgebreid.
Verankerde witgeschilderde baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen voor het bakhuis, mechanische voor het huis). Ovenhuisje met rondbogige uitsparing. Huis met op de begane grond gewijzigde muuropeningen, halve verdieping met blinde halfronde venstertjes met imitatiebeschildering.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Aartrijke, 1837/26.


Bron     : Vanneste P. met medewerking van Moeykens S. & Callens T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Vanneste, Pol


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Woonhuis met bakhuis en ovenhuisje [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87563 (Geraadpleegd op 18-06-2021)