erfgoedobject

Dorpswoning met bakhuis en bakoven

bouwkundig element
ID
87563
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87563
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Woonhuis met links aansluitend bakhuis met lager ovenhuisje. De site met achtergelegen vernieuwde nutsgebouwen gaat terug op "Den sparappel Cabaret" die volgens het kadaster in 1837 gebouwd wordt. Het tweeledige bakhuis is dan nog vrijstaand, het huis is iets dieperin gebouwd, het wordt vermoedelijk in de loop van de tweede helft van de 19de eeuw uitgebreid.

Verankerde witgeschilderde baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen voor het bakhuis, mechanische voor het huis). Ovenhuisje met rondbogige uitsparing. Huis met op de begane grond gewijzigde muuropeningen, halve verdieping met blinde halfronde venstertjes met imitatiebeschildering.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Aartrijke, 1837/26.

Bron: VANNESTE P. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Dorpswoning met bakhuis en bakoven [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87563 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.