erfgoedobject

Sint-Jan-Berchmansschool

bouwkundig element
ID
87573
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87573

Juridische gevolgen

Beschrijving

Steenveldstraat nr. 2. Zogenaamde Sint-Jan-Berchmansschool, volgens het kadaster in 1893 gebouwd door Maurice Vandewalle-Visart de Bocarmé en zoon Anatole, advocaat te Brugge (bouw van een klooster). Vandewalle was eigenaar van het domein Groenhove (cf. Bosdreef). De familie de Potter d'Indoye schenkt de grond. Het bouwmateriaal wordt aangeleverd door de families de Maere (cf. Zeeweg) en van Caloen. Opening van de school met lager onderwijs, bewaarschool en speldewerkklassen in 1892 door twee zusters van de H. Familie (Aartrijke). Tijdens de Eerste Wereldoorlog is het de enige Torhoutse school die zijn deuren niet sluit. Bouw van een kapel in 1928. Bijbouwen stuk klas in 1936 naar ontwerp van architect Willem Nolf (Torhout). Op vandaag nog steeds schoolfunctie.

Langgestrekt roodbakstenen verankerd volume, centraal het voormalige klooster van twee bouwlagen, geflankeerd door de lagere klassenvleugels. Zadeldaken met imitatieleien. Klooster met rechter travee oplopend in puntgevel. Oorspronkelijk gekoppelde getoogde muuropeningen, verdiept in korfbogig muurvak, nu echter gewijzigde muuropeningen en vernieuwd houtwerk.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Torhout, 1893/4.
STADSARCHIEF TORHOUT, Modern archief, nr. 1983.
MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 183-184, 221.


Bron     : Vanneste P. met medewerking van Moeykens S. & Callens T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Vanneste, Pol


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Sint-Jan-Berchmansschool [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87573 (Geraadpleegd op )