Sint-Jan-Berchmansschool

Beschrijving

Sint-Jan-Berchmansschool, volgens het kadaster in 1893 gebouwd door Maurice Vandewalle-Visart de Bocarmé en zoon Anatole, advocaat te Brugge (bouw van een klooster). Vandewalle was eigenaar van het domein Groenhove (zie Bosdreef). De familie de Potter d'Indoye schenkt de grond. Het bouwmateriaal wordt aangeleverd door de families de Maere (zie Zeeweg) en van Caloen. Opening van de school met lager onderwijs, bewaarschool en speldewerkklassen in 1892 door twee zusters van de Heilige Familie (Aartrijke). Tijdens de Eerste Wereldoorlog is het de enige Torhoutse school die zijn deuren niet sluit. Bouw van een kapel in 1928. Bijbouwen van een stuk klas in 1936 naar ontwerp van architect Willem Nolf (Torhout). Op vandaag nog steeds schoolfunctie.

Langgestrekt roodbakstenen verankerd volume, centraal het voormalige klooster van twee bouwlagen, geflankeerd door de lagere klassenvleugels. Zadeldaken met imitatieleien. Klooster met rechter travee oplopend in puntgevel. Oorspronkelijk gekoppelde getoogde muuropeningen, verdiept in korfbogig muurvak, nu echter gewijzigde muuropeningen en vernieuwd houtwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Torhout, 1893/4.
  • Stadsarchief Torhout, Modern archief, nr. 1983.