Kasteeldomein de Blondel de Beauregard

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Uitgestrekt domein gelegen in een rechte hoek van de straat. Hoge bakstenen ommuring met hekken tussen pijlers met Toscaanse pilasters, die de straat aflijnen. Zuidelijke inrijpoort met zijvleugels gelegen op de hoek, en kasteel met centrale toegangstoren ertegenover, oranjerie ten westen, paardenstal ten oosten en grote noordelijke visvijver.

Vermelding van een bouwvallig kasteel (en een bijhorende kapel die verdween in 1774) in 1545 en door Sanderus. Een kaart van 1762 toont het nieuwe kasteel met centrale toegangstoren en omringend gebouw met rechte noordzijde, het poortgebouw, doch zonder vijver. De graven van Egmont bezaten het goed van het laatste kwart van de 16de eeuw tot begin 18de eeuw, waarna het tot midden 18de eeuw in handen kwam van de baronnen Partz Devenish (markies in 1768), wiens wapens op de centrale toren zijn aangebracht. Laatstgenoemde is vermoedelijk de bouwheer van het oudste gedeelte. Nadien eigendom van de baronnen Blondel de Beauregard en bewoond tot circa 1920. Nadien een tijdlang verhuurd als pachthof; betrokken door de troepen tijdens de Tweede Wereldoorlog; heden gebruikt als restaurant-feestzaal.

Ten zuiden: vierkante inrijtoren van drie bouwlagen, onder mansardedak (kunstleien) met ijzeren vlagjes op de nok (midden 18de eeuw), gelegen tussen twee eenlaagse dienstgebouwen (midden 18de eeuw) van telkens vijf traveeën onder mansardedaken (mechanische pannen), die haaks ten opzichte van elkaar staan en de straathoek aanduiden. Dakkapellen. Witgeschilderde gevels met lelie-ankers (oudere kern?). Poortgebouw met rechthoekige inrijpoort (in voor- en achtergevel), beschreven in een geprofileerde en van neuten en imposten voorziene rondbooglijst van arduin met holle druiplijst. Twee hoefijzerboogvenstertjes in vlakke omlijsting van arduin (aan straatzijde). Achtergevel van twee traveeën met aangepaste rechthoekige vensters onder houten lateien (19de eeuw) in bovenverdieping. Gedichte zandstenen korfboogpoort en hoekstenen van zandsteen aan straatzijde. Aanpassingen uit de 19de eeuw: rondboogdeur met waaier, rondboogvensters met arduinen lekdrempels en steekboogpoorten .

Ertegenover complex hoofdgebouw van twee bouwlagen onder complexe bedaking (bitumen). Centrale zeszijdige toegangstoren (tegenover inrijtoren) met omringend gebouw, uit midden 18de eeuw, mogelijk met oudere kern. Aangebouwde noordoostelijke en noordwestelijke zijvleugels uit het laatste kwart van de 18de eeuw. Witgeschilderde baksteenbouw; lelie-ankers in middendeel. Toren van één travee, twee bouwlagen. Onder zeszijdige koepel met oeil-de-boeuf aan elke zijde. Natuurstenen plint. Rijkversierde poorttravee tussen geblokte pilasters. Schouderboogvormige vleugeldeur met waaier in een geprofileerde omlijsting van arduin met imposten en neuten opgenomen in een rechthoekige omlijsting met rozetten in de zwikken en bekroond met een druiplijst. Erboven, een steekboogvenster met arduinen borstwering, in een geprofileerde omlijsting van arduin met spiraalversiering onderaan de stijlen, bekroond door het wapen van de familie Partz Devenish.

Omringend gebouw uit midden 18de eeuw, met zes traveeën ten noorden en respectievelijk drie, twee en een zichtbare travee in elke zuidvleugel. Dakkapellen ten zuiden. Natuurstenen plint met rechthoekige keldergaten; steekboogvensters in geriemde omlijstingen van arduin met geprofileerde druiplijst. Gelijksoortige deuromlijsting in noordgevel gekoppeld aan twee vensteromlijstingen (middentravee). Noordoostelijke en noordwestelijke vleugels uit het laatste kwart van de 18de eeuw van telkens zes traveeën. Een dakvenster per travee in de noordgevel. Gecementeerde plint. Rechthoekige vensters in vlakke omlijstingen met duimen en licht profiel als lekdrempel; bakstenen ontlastingsbogen.

Interieur: centraal overkoepeld gedeelte met trappenhuis en galerij; trompe-l'oeil muurschilderingen met zuilenrijen; stervormig parket. 19de-eeuwse aanpassing van de rechthoekige linker- en rechtervleugel.

Ten oosten: paardenstal van zes traveeën, één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen, dakkapellen met (rondboogvensters), daterend uit de 19de eeuw). Lijstgevel met ronde uilengaten. Rondboogdeuren met waaiers en soms neuten en imposten. Mooie arduinen pomp met mascaron-, schelp- en bloemversiering.

Ten westen voormalige oranjerie, heden herberg. Een bouwlaag en drie traveeën onder plat dak (19de eeuw). Witgeschilderde gevels op arduinen plint met bakstenen hoekpilasters waartussen in de voorgevel drie rondbogen vervat zitten (twee vensters en één deur met waaier met ijzeren roedeverdeling), gesteund op als pilasters opgevatte penanten met arduinen imposten. Entablement met arduinen geprofileerde kroonlijst, vier pilasters bekroond met siervazen. Recente aanbouwen tegen achter- en zijgevels.

• POUMON E., Châteaux de Flandre, Vilvorde, 1957, p. 43, plaat XXIX.
  • Figuratieve kaart van het Markizaat van Viane, van 1762 (Rijksarchief Gent, nummer II).