Mariakapel met lindes

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Gelegen bij erftoegang van hoeve nummer 4. Mariakapel geflankeerd door twee lindebomen. In de volksmond zogenaamd "Boterkapelleke", zie devotie ter bescherming tegen slechte melk van de koeien. Zou volgens literatuur dateren uit het einde van de 18de eeuw, is echter niet aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de kaart van Ph. Vander Maelen (1846-1854). Volgens het kadaster wordt de kapel in 1861 gebouwd door landbouwer Carolus Borra.

Rode baksteenbouw op rechthoekige plattegrond, zadeldak (Vlaamse pannen), gevat tussen aandaken met vlechtingen. Straatgevel met korfboogportaal met een omlijsting van gesinterde baksteen, in het gevelveld blinde oculus.

Witgekalkt interieur onder tongewelf. Bidruimte met banken afgescheiden van ruimte met nisaltaar, dit door middel van een houten, groengeschilderd getralied poortje.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Torhout, 1861/220.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Torhout, s.l., s.d.

Auteurs: Vanneste, Pol

Lindes

Aan de overzijde van de erftoegang is nog een derde linde aangeplant. Samen met de lindes die de kapel beschaduwen, zijn deze bomen wellicht ook aangeplant als welkomstbomen. Een oud gebruik waarbij men bij het hofgat lindes aanplantte om de bezoeker van het erf te verwelkomen, zuiveren en het "kwade" te weren.