Nieuwe begraafplaats

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Nieuwe begraafplaats

Beschrijving

Nieuwe begraafplaats. In gebruik vanaf 1972, vervangt de oude begraafplaats aan de Bruggestraat/ Sint-Jozefstraat.

Aan de Warandestraat, bakstenen muur met herhaling van kruismotief. Aan de zijde van de begraafplaats is de muur uitgewerkt als urnemuur met aansluitende strooiweide. Rotsblok met gekapt opschrift: "ALS STOF EN AS GESTROOID IN DE AARDE WORDT DEZE PLAATS EEN TUIN VAN GEDENKEN OM NOOIT TE VERGETEN WIE ONS IS VOORGEGAAN".
De begraafplaats is opgevat als een groen gebied met uitgestrekte grasperken met aanplant van hagen, stuiken en bomen (recente aanplant van linden). Rechthoekig lanensysteem met centraal sober calvariekruis. Links van de ingang, kleine overdekte bezinningsruimte onder plat dak. Rijen eenvoudige uniforme witstenen (?) graven met kruisjes, rug aan rug. Apart blok voorzien voor de overleden paters Scheutisten. Aan de achterzijde van de begraafplaats mogelijkheid tot persoonlijke grafsteenkeuze. Arduinen grafsteen van de familie Matthieu de Wynendaele, overgebracht van de (oude) begraafplaats van Wijnendale.

Bewaarde arduinen kilometerpaal met cijfer "3", vermoedelijk overgeplaatst uit een Torhoutse straat.

Auteurs: Vanneste, Pol