erfgoedobject

Boerenhuis

bouwkundig element
ID: 876   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/876

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Klein boerenhuis van één bouwlaag onder zadeldak, bestaande uit twee delen: rechts, een woonhuisgedeelte van drie traveeën en links, een recenter, wat breder stalgedeelte, laatstgenoemde door een gevelsteen in de zijgevel gedateerd C.E./ 1889; het oudste gedeelte is reeds afgebeeld in de Atlas van de Buurtwegen (1846), en kan dus in de eerste helft van de 19de eeuw gesitueerd worden.

Witgekalkte baksteenbouw op een gepikte plint. Originele vensters in een rechthoekige houten omlijsting met sponningbeloop en luiken. Aangepaste deuren. Zijgevels met aandaken en vlechtingen. Mergelstenen banden in de linkerzijgevel.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Boerenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/876 (Geraadpleegd op 29-02-2020)