erfgoedobject

Boerenburgerhuis

bouwkundig element
ID
8760
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8760

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voorheen hoeve met losstaande bestanddelen, heden boerenburgerhuis met erf en achteraan ingeplante stal (nok parallel met straat).

Woonhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën met rechter schuurpoorttravee onder een gebogen zadeldak (Vlaamse en geglazuurde pannen) met sporen van aandak rechts (bakstenen schouderstuk) en vlechtingen. Witbeschilderde bakstenen straatgevel. Gedateerd 1779 door middel van muurankers en blijkbaar verhoogd en aangepast tijdens de 19de eeuw. Gecementeerde plint met arduinen keldergat, bakstenen cordon tussen de bouwlagen. Rechthoekige muuropeningen met lekdrempels; op benedenverdieping omlijst met een beschilderde band. Deur met houten tussendorpel en bovenlicht; hoge korfboogpoort. Aanbouw onder lessenaarsdak met muurvlechtingen aan straatzijde en recentere deur onder I-balk.


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het boerenburgerhuis onderging een aantal aanpassingen sinds de inventarisatie, maar is herkenbaar bewaard. Het baksteenparement is niet langer beschilderd. De oorspronkelijke deuropening werd dichtgemetseld met respect voor het materiaalgebruik en de ordonnantie. De poortopening werd ingevuld met metselwerk waarin de huidige deuropening is uitgespaard. De vensteropeningen bleven daarentegen wel bewaard. De aanbouw onder lessenaarsdak, rechts aanpalend aan de woning, werd gesloopt. Van de stal is maar weinig meer over.

  • Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in Oost-Vlaanderen (2022).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenburgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8760 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.