erfgoedobject

Winkel van 1920

bouwkundig element
ID
87615
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87615

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelpand van 1920
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Verzorgd winkelpand van 1920, met mooi uitgewerkte pui. Het pand bestaat als dusdanig reeds volgens een mutatieschets van 1861 ('situatie voor', op dat moment eigendom van winkelier Schotte-Robbe). In 1920 wordt het winkelpand verbouwd naar ontwerp van architect Léon Derré (Torhout) zie bewaard bouwplan "Ontwerp tot het herstellen aan den eigendom van de Gebroeders Vanbesien (...)". Naar verluidt winkel van lingerie en kleding.

Eclectische roodbakstenen gevel onder mansardedak (leien en mechanische pannen, verzorgde gootlijst), gebruik van arduin en witte sierbaksteen voor banden en kopse lagen. Op de begane grond, gevelbrede winkelpui. Bovenverdieping met centrale travee als Brugse travee oplopend in getrapt dakvenster met overhoeks fiaal met ijzeren topstuk (het oorspronkelijk bouwplan voorziet in een beeld van de god Mercurius), geflankeerd door twee dakkapellen onder tentdak met dito topstuk. Bewaard beschilderd houtwerk met T-indeling en deels gelede roedeverdeling in de bovenlichten.

Winkelpui onder brede steekboog met aanzet- en sluitstenen met florale motieven, druiplijst met centrale hogel (smilisteen). Bewaard beschilderd houtwerk en rechte en gebogen (hoeken) glasvlakken voor de winkelpui. Verdiepte winkeldeur met typische klink en kleine roedeverdeling in het bovenlicht, 'plafond' met spiegel met leeuwenkop.

Bewaarde interieurelementen: in de winkelruimte sierlijk uitgewerkte kasten (nis in een houten omlijsting met sluitsteen, deels witbeschilderd en deels verguld). Voorts bewaarde marmeren schouwtjes.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207, Mutatieschetsen, Torhout, 1861/260.
  • Stadsarchief Torhout, Modern archief, nr. 1973.

Bron: VANNESTE P. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkel van 1920 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87615 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.