erfgoedobject

Winkel

bouwkundig element
ID
87621
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87621
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

19de-eeuws hoekwinkelpand als dusdanig reeds aangegeven op het primitief kadasterplan van circa 1830 (in de eerste aanwijzende tafel aangeduid als huis). In 1840 volgt volgens het kadaster een gedeeltelijke vernieuwing. Het hoekpand blijft volgens de schets ongewijzigd. In 1899 vindt er een gedeeltelijke herbouw plaats door Cordy-Beuselinck, Karel. In 1906 een verhoging en vergroting door dezelfde bouwheer. Een prentbriefkaart uit het interbellum (het interbellumpand op nummer 14 is reeds aangeduid, zie straatinleiding) toont de winkel van Beuselinck met de huidige winkelpui en de gecementeerde schermgevel. De winkelpui is volgens een bewaard bouwplan vernieuwd in 1922 naar ontwerp van Thierry Nolf.

Diephuis van twee traveeën aan de Zwanestraat (twee en een halve bouwlaag) en vier traveeën aan de Putstraat (twee bouwlagen), de oorspronkelijke dakstructuur is een gemansardeerd zadeldak (mechanische pannen) met schild ter hoogte van de Zwanestraat. In de Putstraat sluit een huis van twee traveeën en twee en een halve bouwlaag aan onder zadeldak (vermoedelijk Vlaamse pannen). De neoclassicistische schermgevel aan de Zwanestraat dateert vermoedelijk van 1906: nu geel beschilderde pilastergevel met aflijnende kroonlijst. Korfbogige en rechthoekige muuropeningen in een geriemde omlijsting met druiplijst en sierlijke sluitsteen. Bewaard witbeschilderd houtwerk met onder meer kruisindeling. Bewaarde sierlijk uitgewerkte winkelpui met gebogen glasvlakken ter hoogte van de verdiepte winkeldeur. Winkeldeur met geëtst glas met afbeelding van winkelrinrichting (textiel).

Interieur: deels bewaarde winkelinrichting.

De niet beschilderde gevels aan de Putstraat zijn gecementeerd met schijnvoegen. Rechthoekige en getoogde muuropeningen, deels blind. Bewaard beschilderd houtwerk onder meer met kruisindeling en grote roedeverdeling.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207, Mutatieschetsen, Torhout, 1840/19, 1899/26.
  • Stadsarchief Torhout, Modern archief, nr. 1966.
  • HAELEWIJN R., Torhout in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1979, deel 2, prentkaart 9.

Bron: VANNESTE P. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87621 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Torhout

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.