Laad- en losplaats met herberg en winkel In de Nieuwe Kaai

Beschrijving

Voormalige laad- en losplaats met herberg en winkel, zogenaamd "In de Nieuwe Kaai" achterin gelegen op de hoek met de Veerstraat. Langgestrekt gebouw met één bouwlaag en zadeldak, met oude kern, opklimmend tot begin 19de eeuw, volgens het kadasterarchief circa 1880 deels heropgebouwd door de toenmalige eigenaar, schipper J. Peleman en uitgebreid met een kolenmagazijn in 1885. In 1915 gesplitst in twee woningen. Nummer 8 met vernieuwd bakstenen parement en getoogde muuropeningen; nummer 9 met verankerd witgekalkt parement op grijsgeschilderde plint en behouden rechthoekige, vlak omlijste deur en vensters met luiken en T-vormig schrijnwerk.

• SERVAES P., Op wandel door Buggenhout, Wandelroute 1 of Schelderoute, Heemkring Buggenhout vzw Ter Palen, XV, 3, 1991, p. 123-136.

Auteurs: Bogaert, Chris