erfgoedobject

Herberg De Groene Jager

bouwkundig element
ID
87662
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87662
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lage woning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Alleenstaande lage woning, prominent gelegen op de hoek met de Papegaaistraat. Voormalige herberg café "De Groene Jager" verwijzend naar de baronnen van Ingelmunster en Wielsbeke die op de warande van de Kalberg kwamen jagen. Staat reeds op het primitief kadasterplan (circa 1830) en de Atlas der Buurtwegen (1845). In de hoek ertegenover stond de "Kalbergmolen" (zie Kalbergstraat) aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen.

Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak wellicht uit de eerste helft van de 19de eeuw. Gecementeerde voor- en zijgevel met imitatievoegen en witbeschilderde achtergevel. In de achtergevel een opkamertravee en getoogde muuropeningen met gedeeltelijk bewaard schrijnwerk, beluikte vensters en schuiframen.

  • DELANGE M., Oostrozebeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 128.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostrozebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL33, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herberg De Groene Jager [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87662 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.