Herberg De Groene Jager

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lage woning

Beschrijving

Alleenstaande lage woning, prominent gelegen op de hoek met de Papegaaistraat. Voormalige herberg café "De Groene Jager" verwijzend naar de baronnen van Ingelmunster en Wielsbeke die op de warande van de Kalberg kwamen jagen. Staat reeds op het primitief kadasterplan (circa 1830) en de Atlas der Buurtwegen (1845). In de hoek ertegenover stond de "Kalbergmolen" (zie Kalbergstraat) aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen.

Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak wellicht uit de eerste helft van de 19de eeuw. Gecementeerde voor- en zijgevel met imitatievoegen en witbeschilderde achtergevel. In de achtergevel een opkamertravee en getoogde muuropeningen met gedeeltelijk bewaard schrijnwerk, beluikte vensters en schuiframen.

• DELANGE M., Oostrozebeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 128.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien