erfgoedobject

Brouwerswoning

bouwkundig element
ID
87668
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87668

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige woning van de gekende brouwersfamilie Tack die in Oostrozebeke enkele belangrijke bestuurlijke functies (schepenen, burgemeester) waarneemt. Al in 1799 is er sprake van een bierbrouwerij in de Hoogstraat. Door huwelijk komt de brouwerij circa 1878 in handen van de familie Lootens uit Dentergem. De brouwerij bezit in de omgeving tientallen cafés.

Op een figuratieve kaart van 1639 met afbeelding van de dorpskern van Oostrozebeke staat hier al bebouwing, evenals op de Ferrariskaart (1770-1778). De oorspronkelijke kadastrale legger (circa 1830) vermeldt een huis met bier- en azijnbrouwerij. Circa 1893 wordt een deel van de brouwerij bij het huis gevoegd, de brouwerij uitgebreid en een "badzaal" bijgebouwd. Circa 1911 palmt de brouwerij een deel van het huis in. In 1946 stopt de brouwerij de werkzaamheden. Het kadaster vermeldt in 1947 opnieuw een uitbreiding van de gebouwen, nu in gebruik als landgebouw.

Herenhuis van twee bouwlagen en zes traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Het huis staat er zeker al in 1830 maar heeft eventueel een oudere kern, zie zijgevel. Verankerd dubbelhuis met rechts een koetspoort ertegenaan gebouwd. Bepleisterde, neoclassicistische lijstgevel met grijze en roze beschildering boven een arduinen plint, deurtravee gevat in een middenrisaliet. Imitatievoegen op de begane grond uitstralend boven de segmentboogvormige muuropeningen. Op de verdieping zijn de vensters gevat in een geprofileerde omlijsting met oren, versierde sluitsteen en sierelement onder het cordon. Hoofdgestel met paneelwerk, versierde steigergaten en kroonlijst rustend op consoles. Gecementeerde rechterzijgevel met imitatievoegen en steunberen en breed schouwlichaam. Tegen de gecementeerde achtergevel is recent een laag volume aangebouwd.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Oostrozebeke, 1893/75, 1911/49, 1947/17.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 208: Oorspronkelijke Kadastrale Legger, Oostrozebeke, Sectie E, nrs. 433-437bis.
  • Rijksarchief Kortrijk, Fonds de Plotho, nr. 403: Figuratieve kaart van de Mandel van aan de Kalbergmolen tot Ingelmunster, in Lantbouck vanden lande ende baronnie van Ingelmunstre, Vijve Sint-Eloy appendentie ende depententien..., 1639.
  • MAES P., Brouwerijen in Oostrozebeke in de 19de en 20ste eeuw, in De Leiegouw. Vereniging voor de studie van de lokale geschiedenis, taal en folklore in het Kortrijkse, jg. 30, 1988, p. 258-259.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostrozebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL33, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brouwerswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87668 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.