Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Grote gesloten hoeve uit midden 19de eeuw gelegen nabij de Kwadestraat, van waaruit het geheel als volume in het landschap belang krijgt. Heden niet meer in gebruik als hoeve.

Witgekalkte bakstenen gebouwen onder pannen daken, gegroepeerd rondom een geasfalteerde rechthoekige binnenkoer met tuintje. Gevels afgewerkt door middel van overhoekse baksteenfries met tandlijst. Inrijpoort opgenomen in zuidelijke stal (nok loodrecht op Kwadestraat) met vernieuwde buitengevel, muuropeningen aan erfzijde onder houten lateien, soms met enkele zandstenen hoekblokken.

Eenlaags woonhuis van acht traveeën onder vernieuwd gebogen zadeldak (mechanische pannen) met mansardekamer aan de erfzijde, leipannen en dakoverkraging aan de straatzijde. Voorts aandaken en muurvlechtingen. Houten muurankers aan erfzijde. Rechthoekige vensters onder houten lateien met duimen en arduinen lekdrempels. Beluikte straatgevel met gelijksoortige muuropeningen, in gecementeerde (arduinen?) vlakke omlijstingen. Rechthoekige schuurpoort en verbouwde middentravee. Linker zijgevel met lelie- en houten ankers, twee rechthoekige vensters met houten onder- en bovendorpels en drie blinde halfronde vensters op benedenverdieping. Beschilderd kruisbeeld tegen de gevelhoek. Heden is het woonhuis verdeeld in twee woongelegenheden.

Oostelijke stallen (nok parallel met straat) van acht traveeën met rechthoekige muuropeningen onder houten lateien, een hoge smalle rondboogdeur en enkele blinde halfronde vensters. Voorheen grote westelijke langsschuur met blinde muur aan erfzijde en bewaarde korfboogooort aan veldzijde, heden verbouwd tot woonhuis nummer 22, met vernieuwde indeling (drie traveeën) in de gecementeerde straatgevel. Zuidelijke stal (nok loodrecht op Kwadestraat), met vernieuwde buitengevel, muuropeningen aan erfzijde onder houten lateien, soms met enkele zandstenen hoekstenen.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle