is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentelijke begraafplaats
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentelijke begraafplaats
Deze vaststelling was geldig van tot
Gemeentelijke begraafplaats, achterin gelegen en toegankelijk via een pad links van het huis nummer 7. De begraafplaats paalt ten noorden aan de graslanden van de Mandelvallei.
Halverwege de 19de eeuw signaleert het gemeentebestuur de slechte hygiënische omstandigheden van het kerkhof in de dorpskern. Dit probleem wordt pas 25 jaar later verholpen. Volgens kadastergegevens koopt de gemeente Oostrozebeke circa 1885 een stuk grond van "Oostroosebeke, Het Burgerlijk Godshuis". De gemeente richt ter plaatse een begraafplaats en 'doodshuis' op en wordt circa 1942 vergroot.
Rechthoekige plattegrond met centrale as van zuidoost naar noordwest met op het einde een calvarie. Meerdere graven in neogotiek en art-decostijl. Prominente aanwezigheid van het neogotische grafmonument van de familie de Bethune: grafveldje afgebakend door arduinen afsluiting met smeedijzeren hekkens, getrapt monument in rode baksteen met arduinen wapenschild en grafplaten en bekronend kruis.
Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostrozebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL33, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Op de begraafplaats van Oostrozebeke zijn twee Britse graven van vliegeniers uit de Eerste Wereldoorlog terug te vinden.