• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voormalige hoeve met lagere dwarsschuur, heden gebruikt als herberg. Daterend uit de 18de eeuw met aanpassingen uit 19de - 20ste eeuw.

Boerenhuis van twee bouwlagen, vier ongelijke traveeën onder zadeldak (nok parallel met straat, Vlaamse pannen). Huidige plint met imitatieblokken. Lelie-ankers. Kleine steekboogvenstertjes in linker hoektravee, vierkant bovenvenster in poorttravee en twee rechthoekige rechter bovenvensters in beschilderde omlijsting van zandsteen, voorheen beluikt. Steekboogpoort in zandstenen omlijsting met sluitsteen. Verbouwde pui. Zandstenen kroonlijst met modillons. Aandaken, muurvlechtingen, zandstenen kraagstenen in de schouderstukken. Sterk verankerde linker zijgevel die mank dak vertoont: doorgetrokken bedaking over aanbouw (afgewerkt met muurvlechtingen).

Rechts, aanpalende schuur (17de-18de eeuw) onder lager zadeldak (nok parallel met straat, Vlaamse pannen). Heden vernieuwd parement. Voorheen witbeschilderde gevel op donkerbeschilderde bakstenen sokkel met zandstenen afschuining en zandstenen sokkel in rechter hoektravee; rechter hoekstenen (zandsteen). Sporen van zandstenen cordon in beide hoektraveeën. Klein rechthoekig venstertje onder houten latei en bewaarde druiplijst van vroeger (groter) venster (gelijksoortige druiplijst in rechter hoektravee); ernaast: gedicht rechthoekig venster met bewaarde arduinen lekdrempel met duimen. Rechthoekige poort, met natuurstenen hoekblokken, onder houten latei op kraagstenen.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle

Aanvullende informatie

Op de archieffoto van de schuur is deze nog zichtbaar met de oorspronkelijke straatgevel zonder het vernieuwd parement dat even vermeld wordt in de beschrijving. Behalve de voorgevel is de schuur bewaard.

Auteurs: Jacobs, Els