Wegkapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw met lindes

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Wegkapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Staat op de herziene kaart van 1910 van het Militair Cartografisch Instituut. Bakstenen pijlerkapel onder zadeldakje (beton) bekroond met een betonnen kruis. Spitsboognis met beeld van Maria met Kind met eronder het opschrift "SCHOON GEWASSCHEN IS VOORTAAN / DE SCHANDVLEK LAF U AANGEDAAN". Het opschrift vormt een chronogram dat verwijst naar het jaar 1926. Eventueel houdt dit verband met de vernieling en heropbouw van de kapellen van de Zeven Smarten (zie Grotstraat zonder nummer Lourdesgrot). De kapel wordt beschaduwd door twee linden.

• Cartografisch Instituut (Militaire stafkaart, 1862, herzien in 1884 en 1910).
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Oostrozebeke, s.l., s.d., nr. 09.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien