Complex van school, kapel en feestzaal

Beschrijving

Complex van school, kapel en feestzaal. Volgens het parochieboek van kanunnik Tanghe dateert de school van 1870. De kapel dateert van 1901, in 1908 wordt het schoolgebouw met een verdieping verhoogd, de recentere schoolvleugel en feestzaal zijn gebouwd in de jaren vóór of na de Tweede Wereldoorlog. Op de Ginste, een uithoek van de gemeente Oostrozebeke, wordt in de 19de eeuw het tekort aan een basisschool een nijpend probleem. Deze komt er op initiatief van onderpastoor M. Vanderbeke die erin slaagt bouwgrond en voldoende geldmiddelen te verzamelen om op de Ginste "Maria's school der Ghinste" op te richten. De meisjesschool wordt geleid door de Zusters van het Geloof te Tielt. De kapel links van de school wordt gebouwd in "1901" zie datumsteen in de voorgevel en doet tussen 1936 en de wijding van een nieuwe kerk op de Ginste in 1966 (zie Grotstraat) dienst als eerste Sint-Jozefskerk.
De school zal in de nabije toekomst plaats maken voor een nieuw gebouw ontworpen door architect Joost Sabbe (Roeselare).

Straatvleugel van 1870 van twee bouwlagen en elf traveeën onder zadeldak met dakruitertje. Verankerde rode baksteen met segmentboogvormige muuropeningen. Boven de deur een gevelkapelletje met beeld van Maria met Kind, brede cartouche met resten van opschrift met nog leesbaar "MARIASCHOOL". Onder de dakgoot een bakstenen, dubbele overhoekse muizentandlijst. Oorspronkelijk een laag gebouw, cf. bouwsporen in beide zijgevels. Beraapte westelijke zijgevel met beschilderde vensteromlijstingen en benadrukte sluitsteen. Achtergevel voorzien van gecementeerde plint met siermotief in imitatie breuksteen.
Het interieur bewaart nog een trap, enkele deuren en een fraaie tegelvloer.

De kapel van 1901, links van de school, is een éénbeukig zaalkerkje in rode baksteen onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen), heden in gebruik als sportzaal. De kapel wijkt terug op de rooilijn en heeft een voortuintje met taxushagen afgesloten door bakstenen muurtjes. Voorgevel met korfboogvormig portaal en vleugeldeuren met fraai hang- en sluitwerk. Daarboven een drielicht met lancetvormige spitsboogramen. Straatgevel met aandak aan rechterzijde voorzien van arduinen dekplaat. Dakhelling mogelijk aangepast (zie ontbreken van sierankers in linkerzijde van topgevel, nok van het dak ligt niet in het verlengde van de middenas van de topgevel). Gecementeerde linkerzijgevel met imitatievoegen, geritmeerd door lancetvormige spitsboogramen. Verjongende steunberen op de hoeken. Rechterzijgevel opengewerkt met rechthoekige blindnissen. Aanleunend, laag bijgebouwtje aan speelplaatszijde met in de topgevel gevelkapel met beeld van het Heilig Hart en eronder een opschrift "LAAT DE KLEINEN TOT / MIJ KOMEN".

• DEMEDTS L., 40 jaar Sint-Jozefsparochie op de Ginste – Oostrozebeke, in De Roede van Tielt, jg. 13, nr. 4, 1982, p. 134-136, 138.
  • FOTO- EN DIAKLUB, Terugblik op Oostrozebeke, Oostrozebeke, 1985, p. 22.
  • VERSCHUERE P., De Zusters van 't Geloove, Tielt, 1941, p. 96-101.