erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
87741
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87741
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rond een onverhard erf (grint en gras) met centrale treurwilg op een grasveldje. Toegankelijk via oprit in beton. Gelegen aan de grens met Wielsbeke.

In het renteboek van 1642 staat reeds bebouwing op deze site weergegeven (zie straatinleiding). Zowel op het primitief kadasterplan (circa 1830) als op de Atlas der Buurtwegen (1845) afgebeeld met een gedeeltelijk bewaarde omwalling. Ook op de Vandermaelenkaart (circa 1850) is deze omwalling afgebeeld, de gebouwen liggen volgens deze kaart op grondgebied Wielsbeke. Volgens de kadastergegevens wordt het bestaande woonhuis "vóór 1932" vergroot.

Gebouwen met 19de-eeuws uitzicht. Woonhuis, eventueel met oudere kern onder zadeldak (mechanische pannen) ten noorden van het erf. Witgeschilderde, verankerde baksteenbouw op groengeschilderde plint met raam- en deuromlijstingen in dezelfde kleur. Gedeeltelijk bewaard schrijnwerk. De tuin achter het huis heeft een betonnen afsluiting.

Ten zuiden staat een monumentale 19de-eeuwse schuur met dichtgemetselde segmentboogvormige muuropeningen en nieuwe bedaking. Tegen de schuur is een nieuwe vleugel gebouwd.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Oostrozebeke, 1943/89.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostrozebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL33, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87741 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.