erfgoedobject

Gietijzeren monument in neogotische stijl

bouwkundig element
ID: 87762   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87762

Juridische gevolgen

Beschrijving

Op het plein staat een merkwaardig gietijzeren monument met pomp dat in 1836-44 opgericht werd voor de vijf Belgische vrijwilligers die op de Heuvel te Essen sneuvelden tijdens de Belgische Revolutie van 1830. Ook de gesneuvelden van de beide Wereldoorlogen worden heden door dit monument herdacht.

Gietijzeren monument in neogotische stijl naar ontwerp van architect Ferdinand Berckmans en ijzergieter M. Van de Leemput (Antwerpen). Arduinen voetstuk waarop twee omlopende ijzeren treden, vervolgens vijf driehoekige nissen met gotisch maaswerk en hogers, hogerop een opengewerkte spits met hogers, gotische motieven en bekronend kruis. De namen van de gesneuvelden staan vermeld in de nissen. Aan westzijde de zwengel en spuwer van de waterpomp.

Het geheel wordt omringd door een sierlijk ijzeren hek. Het monument dat in mei 1979 door een storm beschadigd werd, werd in hetzelfde jaar hersteld.


Bron     : Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N1 (A-He), Brussel - Gent.
Auteurs :  Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1985


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Gietijzeren monument in neogotische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87762 (Geraadpleegd op 26-10-2020)