Monumentale villa

Beschrijving

Monumentale villa met ruime tuin. Gedateerd zie gevelstenen in de rechtertravee met opschriften "A° - D I", "EXCELSIOR" en "1928". Naar verluidt een voormalige dokterswoning.

Bruine baksteenbouw met rechts het woonhuis van twee bouwlagen en twee traveeën onder mansarde (mechanische pannen). In de aanbouw links (onder plat dak) en met aansluitend een garage, was wellicht de dokterspraktijk ondergebracht.

Hoofdgebouw met verhoogde begane grond boven een kelderverdieping. Siermetselwerk onder meer met accenten in rode baksteen. De ingangstravee van het woonhuis, geflankeerd door muurdammen, heeft een voorliggende kasseistoep. Vleugeldeur met arduinen buitentrapje, beglaasde deuren met traliewerk met in het bovenlicht de initialen "A / O" van de bouwheer. Oplopende erker in de rechtertravee met erboven een opengewerkte bakstenen balustrade en waterspuwers op de hoeken. Breed dakvenster onder spiegelboog.

Links leidt een arduinen bordestrap naar de toegang van de voormalige praktijkruimte. Afgeschuinde travee bekroond met attiek gevat in arduinen omlijsting. Boven de deur een gevelkapelletje, beeldengroep met de Heilige Familie.

Het interieur is gaaf bewaard. Trappenhuis met fraaie trap en trappaal in art-decostijl, deuren met paneelwerk onder spiegelboog. Muren van de verdieping in imitatienatuursteen. Trapeziumvormige deuren met glas in lood met afbeelding van waterlelies en een fontein.
Ruime tuin met oude beuken.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien