erfgoedobject

Landhuis met breiwerkfabriek

bouwkundig element
ID
87770
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87770

Juridische gevolgen

Beschrijving

Landhuis met in de tuin een voormalige breiwerkfabriek, opgericht door de familie Vandeputte. Volgens foto's van 1904 en 1908 staat het huis dan, met uitzicht op de omliggende landerijen, als eerste in dit deel van de weg.

Statige, roodbakstenen woning op L-vormige plattegrond met in de oksel boven de deur een pittoresk, houten uitkijktorentje. Gelegen in een ruime, beboomde tuin. Oorspronkelijk toegankelijk via een tuinhekken waarvan de bakstenen hekpijlers met dekplaat nog zijn bewaard. Twee bouwlagen onder kruisende zadeldaken (zwarte, mechanische pannen) met tegen de achtergevel twee lagere aanbouwen, onder andere met veranda. Sobere architectuur verlevendigd met doorlopende banden in simili, voorts sierankers en bakstenen tandlijsten onder de dakgoot, gecementeerde plint. Segmentboogvormige ramen met sluitstenen. Grotendeels bewaard schrijnwerk, vensters met T-ramen en deur met verzorgd hang- en sluitwerk.
Uitkijktorentje van twee verdiepingen onder een leien ingesnoerde naaldspits met kleine dakkapelletjes. Beide verdiepingen zijn uitgewerkt als gaanderijen bestaande uit fraai houtsnijwerk. Tegen de westgevel is op de verdieping een houten loggia gebouwd met balustrade in houtsnijwerk met geometrische motieven. Beide eindgevels zijn afgewerkt met houten, versierde windveren, aan de noordoostkant onderbroken door een rookkanaal met overhoeks geplaatst, bakstenen element.

Gaaf bewaard interieur. Centraal trappenhuis met houten bordestrap en trappaal en uitgevend op meerdere salons. Onder meer in neo-Vlaamserenaissance-stijl met houten lambrisering met panelen, schouw en spiegel versierd met florale motieven, ook nog bewaarde houten gordijnkasten. Een tweede salon is uitgewerkt in neoclassicistische stijl met een witmarmeren schouw, plafond met lijstwerk en rozet. Invloed van het art nouveau in de roedeverdeling van deur en vensters met gehamerd glas.

In de tuin staat de vroegere breiwerkfabriek (begonnen in 1892) onder zaagdaken en nu overwoekerd door klimop. De fabriek was gespecialiseerd in het maken van wollen en synthetische sokken. Enkele monumentale beuken.

  • DENDOOVEN L. (red.), Oostrozebeke, in Dit is West-Vlaanderen (deel 3), Sint-Andries, 1960, p. 1337.
  • FOTO- EN DIAKLUB, Terugblik op Oostrozebeke, Oostrozebeke, 1985, p. 41-42.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostrozebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL33, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Landhuis met breiwerkfabriek [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87770 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.