Eenheidsbebouwing

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eenheidsbebouwing

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van vijf huizen en rechts een "bural", volgens het kadaster van circa 1938 en gebouwd in opdracht van de toenmalige opperwachtmeester Aelvoet. Hoogstwaarschijnlijk de vestiging van de voormalige rijkswachtkazerne wanneer de rijkswacht de kazerne langs de Hoogstraat in 1938 verlaat.

Huizen van twee bouwlagen en twee traveeën in spiegelbeeld gebouwd en onder zadeldaken (mechanische pannen). Roodbakstenen gevels boven een arduinen plint, boven de begane grond een brede, doorlopende, gecementeerde latei (vervangen bij nummer 92). Nummers 86-88 en 90-92 hebben gekoppelde dakvensters met getrapte afwerking. Nummer 86 heeft het oorspronkelijke uitzicht met bewaard schrijnwerk en voortuin bewaard. Het "bural" waarvan sprake was wellicht de gevangenis, nu ingericht als garage.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Oostrozebeke, 1938/25.
  • MAES P., Het gemeentebeleid te Oostrozebeke van 1800 tot 1940. Deel II: van 1914 tot 1940, in De Roede van Tielt, jaargang 18, 1987, p. 50.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien