is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwekapel
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwekapel of in de volksmond Vandaele's kapel
Deze vaststelling was geldig van tot
Onze-Lieve-Vrouwekapel of in de volksmond Vandaeles kapel. Gelegen aan de oprit van het "Goet Pudenbrouck" (nummer 121). Oorspronkelijk in 1907 opgericht als dank voor een genezing. Het kapelletje moest in 1985 wegens verkeershinder noodgedwongen worden afgebroken en werd een vijftal meter dieper opnieuw gebouwd. Bakstenen pijlerkapel onder pannen zadeldakje en ervoor een gemetselde plantenbak. Beglaasde spitsboognis met gipsen beeld van Maria. Beplantingen rond de kapel bestaande uit bonte hulst en enkele naaldbomen.
Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostrozebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL33, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
De familie Vandaele laat andere jaartallen noteren voor oprichting van de oorspronkelijke kapel en de heroprichting daarvan.
Het bouwjaar van de oorspronkelijke neogotische kapel zou 1890 zijn. Deze werd vervangen in 1963 bij de uitbreiding van het bedrijf Vandaele, waarbij het oude Mariabeeld werd hergebruikt.