Station Oostrozebeke

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Oostrozebeke
Deelgemeente Oostrozebeke
Straat Stationsstraat
Locatie Stationsstraat 161, Oostrozebeke (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Oostrozebeke (adrescontroles: 17-10-2007 - 17-10-2007).
  • Inventarisatie Oostrozebeke (geografische inventarisatie: 01-01-2006 - 31-12-2006).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Station Oostrozebeke

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Stationsstraat nr. 161. Voormalig station gebouwd in 1868 ten behoeve van de verbinding Ingelmunster-Anzegem. De vergunning van de spoorlijnen dateert van 1864. De spoorlijn Ingelmunster-Anzegem wordt geopend in 1868 en is van groot belang voor het vervoer van het vlas in de Leiestreek. Het behoort tot het z.g. type van de Est-Belge, uitgevoerd door de Société Générale d'Exploitation. Gelijkaardige stationsgebouwen zijn o.m. in Haaltert, Pervijze en Vichte opgericht. Na de Tweede Wereldoorlog dient de spoorweg enkel nog voor goederenvervoer. In de jaren 1970 wordt de lijn definitief opgegeven. Het gebouw wordt heden gerestaureerd en ingericht als woning.
Het gebouw is iets achterin gelegen aan een geasfalteerd plein en staat dwars op de straat georiënteerd. Bruine baksteenbouw bestaande uit een centrale vleugel van twee bouwlagen en drie traveeën geflankeerd door twee lagere vleugels van twee traveeën. Alle vleugels onder zadeldaken (mechanische pannen). Toepassing van enkele neoclassicistische elementen zoals de rondboogopeningen, hoekkettingen en paneelwerk. Op de rechterzijgevel is de vermelding van de halte "OOSTROOSEBEKE" nog te zien.

DE BOT H., Stationsarchitectuur in België, deel 1: 1835-1914, Turnhout, 2002-2003, p. 128-130.

Bron: Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostrozebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL33, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia & Vranckx, Martien

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Stationsstraat

Stationsstraat (Oostrozebeke)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.