Klooster en kapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Congregatie met kapel

Beschrijving

Voormalige congregatie met kapel, opgetrokken in neogotische stijl. Complex heden in gebruik als welzijnsgebouw, handelshuis en opslagplaats. Volgens kadastergegevens wordt circa 1875 een eerste kapel gebouwd in opdracht van Karel van Outryve d'Ydewalle. Deze wordt circa 1910 afgebroken en vervangen door het huidige gebouwencomplex, aangegeven als congregatie van de v.z.w. Parochiale Werken met volkshuis en clubhuis. Uitbreiding van het gebouw circa 1930 en 1933. In 1935 brandt de kerk van Oostrozebeke af, de congregatie doet tijdelijk dienst als noodkerk. Circa 1953 wordt het gebouw verdeeld in drie waaronder een cinema en toneelzaal (tot 1983).

Verankerde, oranje baksteenbouw bestaande uit de voormalige, dwars op de straat geplaatste, kapel en links ervan een laag gebouw met centrale ingangstravee. Geheel onder zadeldaken (zwarte, mechanische pannen). Kapel met sterk verbouwde voorgevel waarbij enkel de vorm van het grote drielichtvenster boven de ingang is bewaard. De linkerzijgevel wordt per travee geritmeerd door tweelichtvensters en steunberen.

De lage, symmetrisch opgebouwde linkervleugel is opgetrokken in een neo-Brugse stijl met gebruik van samengestelde traveenissen. Centrale inkompartij met trapgevel links en rechts geflankeerd door drie traveeën waarvan de middelste uitlopend op een getrapt dakvenster. Centrale trapgevel afgelijnd door verjongende steunberen. Deur met erboven een tweelicht en beeldnis gevat in een versmallende spitsboognis. Brede deur onder korfboog, bovenlicht met vier gekoppelde natuurstenen spitsboogvensters. De kruiskozijnen van de korfboogvensters zijn vervangen, zie huidig. De linkerzijgevel met vlechtingen en uitlopend op een schouwlichaam is opengewerkt door een versmallende spitsboognis met op de begane grond twee dichtgemetselde spitsboogvensters met natuurstenen kruiskozijn.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Oostrozebeke, 1877/2, 1911/38, 1930/12, 1933/3, 1953/46, 1955/28.
  • FOTO- EN DIAKLUB, Terugblik op Oostrozebeke, Oostrozebeke, 1985, p. 17, 40.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien