erfgoedobject

Woning Mandelbloem

bouwkundig element
ID: 87788   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87788

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Mandelbloem
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Tieltsteenweg nr. 28. Vrijstaande woning in een ruime tuin, z.g. "MANDELBLOEM" cf. opschrift en met bijhorende, dieper gelegen vlasschuur. Het huis biedt aan de noordkant uitzicht op de Mandelvallei. Gebouwd in opdracht van een vlashandelaar uit Oostrozebeke, in een modernistische stijl met elementen ontleend aan de z.g. 'pakketbootstijl'. Volgens het kadaster dateert de schuur van ca. 1940, het huis van ca. 1941.
Baksteenbouw onder plat dak, voor- en zijgevel in gele baksteen met typische streklagen. Plint in roze granito aan de inkom gecombineerd met arduin, aan de voorzijde natuurstenen bas-reliƫf met abstracte voorstelling.
Massieve opbouw met mooi volumespel door oplopende, halfronde erkers op de hoeken afgewisseld met in- en uitbouwen en aansluitende balkons. Gebruik van sterk contrasterende, zwartgeglazuurde tegels en pannen voor het aflijnen van de rechthoekige muuropeningen, patrijspoortvensters, balkons en getrapte gevelafwerking. Tuin afgesloten door geelbakstenen muurtjes met buisleuning. Achterin gelegen schuur toegankelijk via een gekasseide oprit. Links van het huis leidt een weggetje naar achterliggende weiden.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Oostrozebeke, 1940/9, 1941/9.


Bron     : Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostrozebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL33, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Vlaenderen, Patricia, Vranckx, Martien


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Woning Mandelbloem [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87788 (Geraadpleegd op 14-07-2020)