Burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee burgerhuizen

Beschrijving

Twee burgerhuizen onder gezamenlijk zadeldak (zwarte, Vlaamse en mechanische pannen). Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat hier bebouwing aangeduid. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) afgebeeld als huis en "gebouw". Volgens kadastergegevens worden circa 1879 twee woningen tot één samengevoegd, wordt deze circa 1890 vergroot en opgesplitst in twee wooneenheden en circa 1899 achteraan uitgebreid. De gevel is wellicht circa 1900 aangebracht. Baksteenbouw van twee bouwlagen en vier, respectievelijk drie traveeën. Gecementeerde gevel met imitatie witte baksteen boven een arduinen plint. Rijk versierde gevel met gebruik van (imitatie?) natuursteen voor cordons, geblokte omlijstingen met versierde hoofdgestellen, consoles en sluitstenen. Boven de rechthoekige muuropeningen tegeltableaus, op de begane grond met floraal motief in art-nouveaustijl, op de verdieping met geometrisch motief. Gedeeltelijk bewaard schrijnwerk bij nummer 6, houtwerk van de deur uit het interbellum met in het bovenlicht glas in lood met vaasmotief.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Oostrozebeke, 1879/11, 1890/3, 1899/7.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien