erfgoedobject

Huis Clippeleer

bouwkundig element
ID: 87822   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87822

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Clippeleer
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Achterin gelegen dubbelhuis met een met gras begroeide voortuin en gekasseid voetpad. Verankerd bakstenen gebouw van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de Kasteelstraat, Vlaamse pannen). (Zie ook: domein van het voormalig klooster der wilhelmieten).

Gedecapeerde voorgevel (ten westen) van 1748 (jaartal op binnentrap) met middenrisaliet, bekroond door driehoekig fronton met spiegelboogvenster geflankeerd door spaarvelden. Rechthoekige vensters in vlakke, zandstenen omlijsting. Centrale spiegelboogdeur in zandstenen omlijsting met geprofileerde neuten, spiegels met lelieversiering op de rechtstanden, imposten, voluutvormige sluitsteen en zware gekorniste waterlijst; ijzeren waaier in het bovenlicht. Gevel beëindigd op gekorniste dakgoot. Achtergevel (ten oosten) met oorspronkelijk aanzicht uit de 17de eeuw, met centraal, getrapt dakvenster (3 trappen + topstuk). Beluikte en getraliede zandstenen kruiskozijnen met geprofileerde negblokken, stijlen en tussendorpel en ontlast door twee licht getoogde strekjes. Korfboogdeurtje in kwarthol geprofileerde zandstenen omlijsting met diamantkopsluitsteen en -imposten, en gekorniste waterlijst; getralied bolkozijn als bovenlicht. Gevel beëindigd op brede dakoverstek met hanggoot. Verankerde zijgevels met aandaken op schouderstukken en muurvlechtingen. Zuidgevel met onderaan korfboogdeurtje, identiek aan dit in de achtergevel; beluikt bolkozijn op de verdieping en klein rechthoekig zolderluik met geprofileerde latei in de geveltop. Noordgevel met gekoppelde rechthoekige vensters op de verdieping en dito zolderluik in de geveltop. Lager aanbouwsel onder zadeldak (nok parallel met de straat, Vlaamse pannen) met in beide lange gevels een beluikt en getralied bolkozijn en in de noordgevel een korfboogdeur zoals in oost- en zuidgevels.

Interieur in 1748 volledig aangepast in classicistische stijl (plafonds en schoorsteenmantels met geprofileerde stucversiering). Lage, overwelfde kelder.

  • DE MEULEMEESTER M., C.SS.R., Geschiedenis van de Congregatie van O.-L.- Vrouw-Presentatie, Beveren-Waas, 1726, Leuven, 1959.

Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Huis Clippeleer [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87822 (Geraadpleegd op 23-09-2020)