erfgoedobject

Kapel De Grote Linde

bouwkundig element
ID: 87827   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87827

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel De Grote Linde
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Beernemsestraat links van de erfoprit naar nr. 27. Kapel "De Grote Linde" deels verscholen in het groen o.a. Linde, hulst, bamboeriet en bloemen. De kapel dateert van 1946 en is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw (van het Heilige Hart). Gebouwd uit dankbaarheid voor het behoud van de hoeve de "Grote Linde" (cf. nr. 27) na de Slag om Moerbrugge in 1944 in opdracht van de toenmalige bewoners, de familie Deburchgrave. De kapel is naar verluidt gebouwd door Hector Caerels uit Beernem.
Bakstenen kapelletje op een met cement bezette plint onder een steil zadeldak bedekt met grijze natuurleien. Onze-Lieve-Vrouwbeeldje achter traliewerk in een spitsboognis tegen een lichtblauw beschilderde achtergrond. Boven de nis bevindt zich een rood kruis met daarnaast de metalen letters "A" en "M" (Ave Maria). Vooraan een afgeronde bakstenen bloembak.

DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Oostkamp, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Oostkamp-Outrijve, Assebroek, 2005.
DEMULDER J., De kapellen te Oostkamp, in Heemkundige Kring Oostkamp, nr. 4, jg. 2, 2001, p. 17.
PLASSCHAERT D., Jan Demulder, voorzitter heemkundige kring Oostkamp, in Honderd parochiebabbels uit Kerk en Leven, 2002-2004, Deel I (1-50), Oostkamp, 2004, p. 38.


Bron     : Vanwalleghem A. met medewerking van Creyf S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Vanwalleghem, Aagje


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Kapel De Grote Linde [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87827 (Geraadpleegd op 14-07-2020)