erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
87833
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87833

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Meersengebied
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, volgens het kadaster daterend van 1880 en uitgebreid in 1889. Gelegen op de hoek met de Van Cailliedreef.
Eerste weergave van een gebouw op deze locatie op het primitief kadasterplan (circa 1835), aangeduid als "keelbeeken-baille". Circa 1835 eigendom van de Schietere de Kapryke en bewoond door Pieter Huyghe; weergave van het oorspronkelijke woonhuis en een landgebouwtje. In 1880 laat Camille Van Caillie het oorspronkelijke woonhuis aanpassen en het huidige woonhuis en een landgebouw bouwen. In 1889 registreert het kadaster dat het oorspronkelijke woonhuis wordt vervangen door twee kleine bijgebouwen, waarvan er één bewaard is gebleven (het bakhuis). Eveneens in 1889 wordt het woonhuis met aanpalende stallen aan de straatkant uitgebreid.

Dicht tegen de straat gelegen voormalige hoeve bestaande uit een boerenhuis van anderhalve bouwlaag met een geïncorporeerd schuur- en staldeel. Verankerde bruine baksteenbouw met een zwart gepekte plint, afgedekt door een pannen zadeldak. Alle openingen onder strekken van gele baksteen. Woondeel van vier traveeën, waarvan de meest rechtse een opkamertravee met kelderraampje. De openingen op de verdieping (waarvan de centrale is voorzien van een imitatiebeschildering) hebben diefijzers. Schuurdeel geritmeerd door vier blinde vensternissen en een centrale segmentboogpoort. De achtergevel van het schuurdeel verraadt een staldeel cf. staldeuren en openingen. Ook het woonhuis is achteraan deels ingedeeld als stalling. Zolderluik onder lessenaarsdak. Achter de schuur ligt een bakhuisje van 1889.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1883/7, 1890/1.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87833 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Oostkamp

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.