Villa Herenshuys

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Herenshuys

Beschrijving

Villa zogenaamd HERENSHUYS confer houten bordje met opschrift op de voorgevel. Woning met bijhorende autobergplaats en bergruimte, volgens het kadaster gebouwd in 1928 in opdracht van Albert Peers de Nieuwburgh, toenmalig kasteelheer van het kasteel "De Breidels" (confer Breidels nummer 1). De woning paalt ten noorden aan de voormalige, ommuurde moestuin van het kasteel.
Eénlaagse, witgeschilderde baksteenbouw onder een sterk overkragende, steile en (vooral achteraan) verspringende bedaking, afgedekt met zwarte, Vlaamse pannen. Bepleisterde en geschilderde plint. Beperkte invloed van de cottagearchitectuur confer steile, verspringende bedaking met overkraging, vooral achteraan geanimeerd door een hoge schouw en dakkapellen, en een onregelmatig grondplan. Rechthoekige openingen met rood-wit geschilderd houtwerk met kleine roedeverdeling.
Dwars op de weg gebouwde bergruimte met twee poorten en een tussenliggende deur; uiterst rechts venster en tweede deur. Schrijnwerk confer woonhuis.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1928/85.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje